11 Ağustos 2012 Cumartesi

Galatasaray - Fenerbahçe Süper Kupa maçı

Futbol severlerin adetidir maçları önceden kafada oynamak. Olası 11'ler düşünülür, saha ve çevre koşulları, hakemler, oyuncuların o günlük performansları vs düşünülür, önceden çeşitli yorumlar yapılır. Galatasaray'ın Fenerbahçe ile Erzurum'da yapacağı Süper Kupa maçı için de beyin jimnastikleri başladı.
İki takım da, belirli şablonlara, oyun düzenlerine sahip. Fenerbahçe pasa dayalı, oyunu kontrolünde tutmayı seven bir takım görüntüsündeydi, bütün yıl. Galatasaray'ın ise en öne çıkan özelliği ise üçüncü bölgedeki hücum, ikinci bölgedeki şok presleri. Geçen yıl oynanan 4 maça baktığımız zaman, Galatasaray'ın bütün maçlarda neden baskın oynadığını en kısa yoldan böyle anlatabiliriz. Her takım topa sahip olmak ister ancak çok yetenekli oyuncularınız varsa bunu en üst düzeyde yapabilirsiniz. -Barcelona örneği-

***

Fenerbahçe'nin oyun anlayışı Galatasaray karşısında değişmeyecektir. Topa sahip olmak isteyecekler ve başarılı forvet ayakları vasıtasıyla gol arayacaktır. Kuyt'ın 3. bölgede tek başına oynaması Galatasaray adına bir avantaj olur. 3. bölgede yaratıcılığı Sow kadar değil ancak mücadele gücü yüksek bir oyuncu. Aykut Kocaman, oynayacağı oyun tarzına göre bu ikiliden birini seçecektir. Krasic, Fenerbahçe için de Türk futbolu için de bir şans. Çok yetenekli bir oyuncu. Forma şansı bulup bulamayacağı belli değil. Solda Stoch, yine en önemli hücum silahı olacaktır. Emre'nin olmayışı da Fenerbahçe'nin en büyük dezavantajı. Oyunu genellikle geriye ve yatay oynayan Mehmet Topal, Emre'nin boşluğunu dolduramadı. Fenerbahçe'nin en büyük eksikliği orta bölgede. Alex oynarsa, bölgenin zafiyeti daha da artacaktır. Derbiye Alex'siz başlarsa Fenerbahçe, bu şahsen beni şaşırtmaz. Defans bölgesinde de soru işareti var. Geçen sene derbiler dahil sezon boyunca defansta ayakta kalan tek isim Yobo'ydu. Everton'la kısa süre çalıştı ama forma giyip giymeyeceği belli değil. Egemen yetenekli bir isim ama Yobo gibi topu etkili kullanamıyor, tıpkı Bekir gibi. Yani, Fenerbahçe orta sahada Emre'yi, defansta Yobo'yu arayan bir Fenerbahçe olacak. Avantajları, yüksek motive gücü ve Vaslui galibiyeti olacaktır.

***

Galatasaray sezonu açtı ancak tam anlamıyla ciddi bir sınav verebilmiş değil. Lazio maçında özellikle ilk yarım saat mükemmele yakın oynayan Galatasaray, bütün maçı başarıyla kotarmış, maçı da kazanmıştı. Fiorentina karşısında da tutuk başladı Galatasaray. Rakip klasik İtalyan takımı olunca, kilit açmak için uzun uğraş verdi sarı kırmızılı takım. Elmander'le pozisyonlar, Umut'la da golü buldu. Selçuk genellikle kendi yarı sahasına çakılı oynuyor ve Melo'yu arıyordu. Melo sonunda geldi ama forma giyecek düzeyde değil. Galatasaray'ın Fenerbahçe karşısına agresif bir oyunla çıkmasını bekliyorum. Buna bağlı olarak İleri ikilinin Elmander-Umut olmasını bekliyorum. Selçuk'un yerine ise, Hamit'i, Hamit'in kanadına da Engin'i görevlendireceğini düşünüyorum Terim'in. Galatasaray'ın en büyük artısı geçen yıldan sonra korunan iskelet kadro ve önceki seozonun bütün maçlarında Fenerbahçe'den üstün oynamanın morali. Artık 24 saatten az kaldı. Bakalım futbol ne konuşacak.