6 Ağustos 2012 Pazartesi

Galatasaray - Lazio değerlendirmesi

Zayıf takımlarla hazırlık maçları oynadığı için eleştirilen Galatasaray, ilk ciddi sınavına, İzmir'de Lazio karşısında çıktı. Maçın İzmir'de oynanması, sıcak havalara alışmak için iyi bir tercihti. Oyuncular zorlandı ancak bu hava koşullarında 4-5 lig maçı oynayacağını düşünülürse, karar daha iyi anlaşılabilir. Maça geçersek; Galatasaray, ligde aşağı yukarı oynatacağı standart 11'ine yakın bir kadroyla sahaya çıktı. Sol tarafta genellikle Amrabat'ın daha fazla forma giyeceğini düşünüyorum. Ancak Emre Çolak'ın da performansını yabana atmamak gerek. Genç oyuncu, harika oynadı. Umarım elindeki Fatih Terim şansını kullanır. Üstelik, Hagi bile, velihatlı olarak kendisini göstermiş, Emre'yi övmüşken...

***
Galatasaray, maça beklendiği gibi hücum presle ve ofansif bir oyunla başladı. Melo'nun yokluğu, Selçuk'u Galatasaray yarı sahasına daha yakın oynamaya itmiş. Melo'nun yerine oynayan Engin, o bölgenin oyuncusu olmadığını gösterdi. Hücum anlamında yaratıcılığından yararlanılabilir ancak kesicilik, oyun kurma ve sorumluluk alma özellikleri Melo'nun çok gerisinde. İkinci yarıda Hamit'in bu bölgeye geçişi Galatasaray'a nispeten yaradı ancak Lazio maçı Melo'nun ne kadar elzem bir oyuncu olduğunu tekrar gösterdi. Hamit gerçekten kaliteli bir oyuncu. Fazla top tutuyor ve henüz formayı tam anlamıyla sahiplenmiş değil. Daha da iyi olacak.

***

Elmander & Burak
Galatasaray'ın "Çilek" aramasına en başından beri gerek yoktu. Sezon öncesi herkesin kafasındaki forvet ikilisi olan Burak ve Elmander, Lazio sınavına birlikte çıktı. Mücadele gücü yüksek, iki başarılı forvet oyuncusu, ne kadar uyumlu olduklarını gösterdi. Elmander için golle başlamak önemliydi. Harika bir sezon geçirmesine rağmen, Süper Final'in son maçında aldığı darbe onu kötü etkilemiş, EURO 2012'de de istediği performansı yansıtamamıştı. 45 dakika birlikte oynayan ikili "Birlikte oynarlar mı?" soru işaretini giderdi ve sezon öncesinde olumlu sinyaller verdi.

***

Dany, isabetli paslarıyla dikkat çekti. Daha da iyi olacaktır. Sol tarafta Hakan Balta, bu yıl geçen yıldan daha iyi bir performans sergileyebilir. Hücuma katılırken hırslı ve istekli, defansta her zamanki gibi kuvvetliydi. En önemli özelliği olan, oyun okuma ve kademeye girme sezilerini kaybetmediğini gösterdi. Üstelik, yeni sezonda büyük ihtimal Galatasaray'ın yeni kaptanı olacak. Eboue, alternatifsiz bir oyuncu. Ujfalusi, 1 yıl sonra emekli olacağını söylüyor ancak karar değiştirirse kimse şaşırmasın, çünkü fizik kalitesi bunu gösteriyor.

***

Takım performansı
Galatasaray'ın fizik gücü ve kapasitesi büyük artış göstermiş. Sezon başlamamasına rağmen, ortaya konan performans muazzam. İleride sürekli basan, geçen yılki oynadığı oyunun üzerine koyacağını gösteren bir Galatasaray vardı. Zaten bunu anlamak için, Elmander'in golünü bile izlemek yeterli sadece. Geçen yıla göre hem daha diri hem de daha kuvvetli. Bu konuda Elmander'in yanına Necati'yi de koyabiliriz. Bu zamana kadar oynadığı hazırlık maçlarında hep diri, ayakta ve istekli gözüktü.

Kısacası
Galatasaray iyi yolda. Takviyelerin takıma alışma süreci tamamlanınca, tamamen kanat kimlikli oynayan Amrabat sol tarafta oynamaya başlayınca, Burak takıma alışınca, daha iyi olacaktır Galatasaray. Sinyaller iyi.
(Fotoğraf, Adem Kabayel - Hürriyet)