12 Şubat 2013 Salı

Geçen yıldan izler

Sarı kırmızılılar, Antalyaspor'u 2-0'la geçti. Genellikle oyunlara tempolu ve iştahlı başlayan Galatasaray, bunu geçen seneki gibi yapınca erken bir gol buldu. Her gol bulduktan sonra oyundan düşen takım, aynı hastalıktan kurtulamadığını gösterdi. Oyuncu psikolojisi gerçekten tuhaf. 2'yi, 3'ü istemeleri, vites yükseltmeleri gerekirken, bir süre çekilmeyi tercih ediyorlar.
Bu arada, geçen yıl 11 oyuncunun topun arkasında olduğu, kuş sürüsünü andıran toplu pres, yine dönem dönem yeşil sahaya indi sarı kırmızılı takım adına. Bu baskı uygulandığında, rakip dağıldı ve uzun bir süre Galatasaray kalesine gelemedi. 

Geçen yıla nazaran uzaklaşılan alışkanlık, takımın pas alışkanlığı olmuş durumda. Eskisi gibi yerden oynayan bir Galatasaray yok. Uzun paslar daha çok tercih ediliyor. Bu da oyunu zaman zaman sıkıntıya soktu. Uzun top atma yeteneği olan, terse veya dikine 50 metrelik pasları kolaylıkla atabilecek olan Sneijder, henüz takımı daha tam anlamıyla tanıyamadığı için, pek kullanmadı. Bu arada, Hollandalı yıldız etrafında oynayacak hızlı adamlarla ne kadar iyi anlaşabildiğini gösterdi. Dikkat ederseniz, ikili oyunlarında hep Amrabat'ı tercih etti. Hamit ile fazla pas alışverişinde bulunmadı. İlerleyen haftalarda Drogba 11'e girince, Burak'ın sağ tarafa geçmesi mümkün olabilir. Bu da bambaşka bir kimliğe büründürür takımı. Solda Amrabat, sağda Burak, takımı kanatlarda daha etkili kılar. Burak elbet bir çizgi oyuncusu gibi oynayamayacak. Sneijder takıma iyice  alıştıktan sonra, bu isimleri oynatmaya başlar.

Maça dönersek... Galatasaray, savunmadan top çıkartırken sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Ya Semih buna alıştırılacak ya da Dany. Bu da kısa vadede çözülecek bir sorun değil. Melo geldiği zaman, iki stoper arasına arasına girip, o üstlenecek bu görevi. 

Bir parantez de forvete açmak lazım. Sneijder için bu blogda 'rebauntları kovalayan basketbolcu gibi oynarsa çok gol atar' demiştim. O rolü üstlenmeye çalıştı ancak bir miktar eksik kaldı Hollandalı. Daha fazla oyunun içinde olmalı. O da zamanla olacaktır.

Transferler ise geç bitti. Alışma süreci daha uzun sürecektir. Bu süre ne kadar kayıpsız atlatılırsa, o kadar iyi olacak Galatasaray için...